Bejelentkezés

AppImage1

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

AppImage a hordozható Linux

Micsoda hülye cím, semmi új nincs benne – mondhatnátok, hiszen a Linux live-változatok száma szinte kimerítetlen. Vannak olyan disztrók, amikben külön prog­ram segíti a felhasználót, hogy saját live rendszert készítsen. Magam a már beállított telepítéseimről szoktam ilyen iso-t készíteni, hogy bármikor, különösebb erőfeszítések nélkül visszatérhessek a ki­induló pontra. Már többször hasznát vettem az ilyen mentésnek.

Nem, most nem erről van szó, hanem a Linuxon belüli hordozhatóságról. Amilyen megnyerő a Li­nux sokrétűsége és változatossága, annyira meg is keserítheti a felhasználók életét a sokféle cso­magkezelő és a rendszercsomagok kavalkádja. Amikor disztribúciót választasz észre sem veszed és kiszolgáltatottá válsz az adott fejlesztői gárda aktivitásának, érdeklődési körének. Tőlük függ, hogy mikor, milyen programokat telepíthetsz, vagy használhatsz. Amíg a szokásos feladatokról van szó, nincs gáz. De ahogy valami különlegeset, vagy nem elterjedten használt programra van szükséged, vagy csak az adott disztribúcióban nem használják, meg vagy lőve. Bár feltehetően tudjátok mire gondolok leírom a saját tapasztalataimat és miért örül­tem meg az AppImage-nak..

 

Régebben, amikor még hivatalban dolgoztam Windows-hoz voltam kötve, MS Office-t kellett hasz­nálnom, noha voltak más, szerintem bizonyos területeken fejlettebb programok is. Nem mondom, hogy a MS Word pocsék lenne, sőt. Ám voltak olyan területek, amiken más szövegszerkesztők sok­kal jobban teljesítettek. Word Perfect: bele lehetett nézni a szerkesztett állomány forrásába és a fö­lösleges formázási utasításokat törölni. Ugyanazt az eredményt sokkal kisebb fájlméret mellett pro­dukálta. WordPro: a formázási segédeszközök mindig kéznél voltak és gyorsan lehetett használni. A szövegszerkesztők csak mostanság kezdik átvenni a koncepcióját. OpenOffice (a LibreOffice elődje): nemcsak, hogy bár­milyen nyelvhez ingyen lehetett telepíteni a nyelvi készletet, hanem az adatbázis programokból közvetlen elérhetőségével messze lekörözte a Word-öt. Sokkal könnyebben lehetett sablonokat készí­teni és alkalmazni, körleveleket készíteni.

És akkor még csak a szövegszerkesztőkről beszélek, miközben ott vannak (voltak) az alternatív fájl­kezelők, képszerkesztők, webböngészők, stb. Szóval kellettek programok, de érthető okokból, mint egytollú felhasználó nem telepíthettem hivatali gépre. Lehetett ugyan különféle fondorlatokkal nem hivatalos programokat futtatni, de az eredmény mindig kétséges volt. Ekkor megjelentek az ú.n. hordozható alkalmazások. Használhattam kedvenc programjaimat a „gyári” helyett. OpenOffice, Total Com­mander, Firefox, Xnview, VLC és ki emlékszik még miket. A telepített Windows-os rendszeremben a mai napig is így használom a programok jó részét, pedig én vagyok a rendszerem gazdája.

Hogy jön ez ide, a Linux csomagkáoszához? Ha már van, szeretem használni a számítógépet és nem csak böngészésre, levelezésre, vagy írásra, hanem csomó másra is. Vannak kedvenc programjaim, amik nem, vagy éppen nem a megfelelő verzióban találhatóak az általam alapvetően használt disztribúciókban.

Ha a Linuxban valamely program a disztró saját tárolóiban nem található, akkor a felhasználó három dolgot tehet(ett eddig): keres olyan disztrót, amiben elérhető, amit keres, telepíti forrásból a progra­mot, vagy használja a Windows-os hordozható változatot, ha van (na ez azért égő). Szívem csücske a Scribus. Szoktam használni, de általában csak a stabil 1.4.x változat érhető el. Egyszer sikerült az 1.5svn telepítenem PCLinuxOS-re, ami viszont működésében annyival jobbnak bizonyult, hogy még a gyermekbetegségeit is szívesen elviselem. Sajnos az újabb változatainak telepítése azóta sem si­került, így egyrészt használtam a saját Live-ként mentett rendszeremben, később telepítettem az OpenSuse-t, amire volt kész csomag. Pechemre kijött az új fejlesztői verzió, ami sok javítást tartalmazott. Forrásból nem tudtam telepíteni és OpenSuse-re sem találtam csomagot. Maradt volna a hordozható Windows-os változat wine-nal, de az nem nagyon akart működni régebben, így nem is próbálkoztam vele. Ekkor, a keresgélés közben akadt meg a szemem az 1.5.2 AppImage-en. Mivel nem tudtam, hogy eszik-e, vagy isszák, hát rákerestem a neten, mi a franc ez. Azt mondja, hogy mindenhol fut? Hiszem, ha látom! És tényleg... Előbb OpenSuse alatt, majd PCLinuxOS alatt is kipróbáltam. Megy. Azóta is ezt használom.

Szóval AppImage

Amit jelenlegi csomagkezelési mód mellett Linux-ban nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megcsinálni, hogy a felhasználó a legfrissebb programváltozatot letöltse és használja esetleg egy másik verzió mellett; tesztelni fejlesztés alatt lévő szoftvert úgy, hogy ne kelljen telepíteni és ezzel a működő rendszer integritását veszélyeztetni; fejlesztőként kiadni programot úgy, hogy ne kelljen a különféle disztribúciók lelki világával foglalkozni.

A probléma abban gyökerezik, hogy amíg Windows és OS X platformként működik, amin lehet programokat futtatni, addig a Linux rendszer, amibe programokat lehet integrálni.

A honlap szerint Linus Torvalds a 2014-es DebConf 14 vita részében (05:40-nél) a következőket mondta a csomagkezelés, programtelepítés kérdéséről (nem szó szerinti és nem teljes fordítás):

..miközben Windows és OS X alá bináris telepítő fájlok készülnek, addig a Linux-ra nem. Miért? Mert Linux asztali alkalmazásokhoz binárist készíteni nagy sz...ás. ….Készülnek binárisok Fedora 19 és 20.hoz, esetleg még RHEL 5 alá 10 éve, de Debian stabil alá nem, mert a Debian lib fájljai olyan öregek, hogy nem tudja futtatni azt, ami nem a múlt században készült. Ugyanakkor a fejlesztő verzióra, bármi is legyen a neve, készülnek binárisok. Ez is nagyon nehéz, mivel a Debian is követi a szabályt, hogy megosztott könyvtárakat kell használni...

Továbbiakat itt olvashatsz.

Noha dolgoznak sokkal kifinomultabb megközelítéseken is, itt van ez, ami elég egyszerű, általános és megbízhatóan működik.

Célok

Az AppImage formátumot az alábbi célok figyelembe vételével hozták létre.

 1. Legyen egyszerű. Könnyen érthető, elkészíthető és kezelhető legyen;

 2. Kompatibilitás fenntartása bináris szinten. Az AppImage bináris szoftver-terjesztési for­mátum. Az így létrehozott programcsomagok lehetőleg minél több rendszerrel legyenek kompatibilisek. Minimálisra kell csökkenteni az újrafordítás szükségességét.

 3. Legyen disztribúció-független. Egy AppImage fusson az összes alap operációs rendszeren (disztribúción). Például, egyszerre kell tudni Ubuntu 9.10, openSUSE 11.2 és Fedora 13 (il­letve későbbi verziói) alá készíteni, anélkül hogy az egyes célrendszerekre külön kellene ké­szíteni és karbantartani csomagokat.

 4. Ne legyen szükség telepítésre. AppImages az alkalmazást olyan formában tartalmazza, hogy közvetlenül az archívumból lehessen futtatni, megelőző telepítés igénye nélkül. Hasonlóképpen mint a Live CD-kénél. A Live CD-k megjelenése előtt az operációs rendszert haszná­latba vétel előtt telepíteni kellett.

 5. Az applikáció tömörítve maradjon. Mivel az alkalmazás végig becsomagolva marad, so­sem bontja ki a merevlemezre. A számítógép az elérésekor menetből (on-the-fly) csomagolja ki, amivel sebességnövekedés is elérhető a helymegtakarítás mellett. Csakúgy, a teljes eltá­volítása is gyors.

 6. Az alkalmazások bárhová helyezhetők legyenek. Az AppImage-ek „áthelyezhetőek”, azaz a felhasználó bárhonnan futtathatja (közte CD-ROM-ról, DVD-ről, külső merevlemezről, USB-kulcsról).

 7. Az alkalmazás csak-olvasható legyen. Ha az AppImage-ek kialakításuk következtében csak olvashatóak, a felhasználó biztos lehet abban, hogy az alkalmazás nem módosítja önmagát a működés során.

 8. Ne igényeljen újrafordítást. Az AppImage-eket lehetőleg már létező binárisokból kell ké­szíteni, újrafordítás igénye nélkül. Ez nagy mértékben felgyorsítja az AppImage készítését, mivel fordító programra nincs szükség. Ezzel lehetővé válik harmadik félnek, hogy zárt for­ráskódú alkalmazás csomagoljon AppImage-ként. ….

 9. Az adott operációs rendszert hagyja érintetlenül. Az AppImage-eket szimpla rend­szereken futásra tervezik, amiket rendszergazdának nem kell semmilyen módon előkészíte­ni. Az AppImage ne függjön kernel-folttól, modultól, vagy bármilyen más alkalmazástól, amivel a cél disztribúció alapbeállításban nem rendelkezik

 10. Ne igényeljen rendszergazda jogokat. Mivel az AppImage-eket felhasználó általi futtatásra tervezik, nem kérhetnek rendszergazda (root) hozzáférést telepítéshez, vagy futtatáshoz. Ugyanakkor rendszergazda képes legyen azt telepíteni (pl. többfelhasználós környezetben), ha arra lenne szükség.

Az AppImage formátumának alapelve az egy alkalmazás = egy fájl. Az AppImage egy alkalmazást és a futásához szükséges összes fájlt tartalmazza. Más szóval, az AppImage-nak csak olyan függőségei vannak, amiket a célzott rendszer(ek) alapból biztosítanak. Noha elméletileg lehetne belőle rpm, vagy deb csomagot készíteni, szinte soha nem csinálnak. Éppen ellenkezőleg, kimondottan nem ja­vasolt és ez az AppImage-ek szokásos használatának módja esetén igaz.

Röviden, az AppImage az a programoknak, mint a Live CD az operációs rendszereknek.

AppImage formátum – áttekintés

Az AppImage egy zisofs tömörítésű ISO 9660-as fájl, egy minimális AppDir-t tartalmazóan (egy könyvtár benne az alkalmazás és a futásához szükséges, a célzott operációs alap rendszer­ben nem található fájlokkal) és egy kis, fejlécbe ágyazott futtatható programmal. Tehát az AppImage egyszerre egy ISO 9660-as fájl (csatolható és megtekinthető) és egy ELF végrehajtható (mai futtatható).

Amikor végrehajtasz egy AppImage-t, a beágyazott kis program csatolja az ISO-fájlt és végrehajtja a tartalmazott applikációt.

Egy AppImage legalább az következőképp néz ki:

appimage1
 • Az AppRun az AppImage futtatásakor végrehajtott bináris.
 • A .DirIcon egy svg ikon, amit az AppImage használ.
 • Pár AppFájl tetszőleges, az alkalmazás futásához szükséges fájl.

Ugyanakkor az automatikus generáláshoz, feldolgozáshoz és a több metaadat érdekében az AppImage formátum ennél egy kicsit kidolgozottabb konvenciót követ:

appimage2

 • Az ISO 9660-as fejlécbe beágyazott ELF mindig az AppRun fájlt hajtja végre, ami az ISO9660-as fájlban található.
 • Az ISO9660-as fájlon belüli az AppRun történesen nem végrehajtható, hanem egy kis kisegítő bináris, ami megkeresi és futtatja a tényleges alkalmazást. Az általános AppRun fájlokat a bash és a C vezette be az AppImageKit részeként. Az AppRun C-verziója az AppRun.c a preferált, mivel gyorsabb és hordozhatóbb.
 • Az AppRun általában nem tartalmaz fixen bekódolt információt az alkalmazásról, hanem az appneve.desktop fájlból veszi a Desktop fájlspecifikációból.

 

Egy minimális tartalmú appneve.desktop fájl, ami az AppImage futásához elegendő ezt tartalmazza:

[Desktop Entry]
Name=AppNeve
Exec=appneve
Icon=ikonneve

stb. stb. Akit érdekel, olvasson utána. Szerintem az általános bemutatáshoz ennyi éppen több, mint sok.

Akkor a lényeg, jelenleg milyen programokat lehet AppImage formában elérni? Lásd a hivatkozást.

A lap alján azt írja, hogy ezzel a paranccsal lehet frissíteni a listát:

wget "https://github.com/probonopd/AppImages/tree/master/recipes" -O - | grep "master/recipes"
| cut -d '"' -f 10 | sed -e 's|.*| * **\0** [Recipe](https://github.com/probonopd/AppImages/
blob/master/recipes/\0/Recipe) \| [Download](https://bintray.com/probono/AppImages/)|g'

(Az egész egy parancs!!!)

Úgy vélem, ahogy a felhasználók kezdik majd megismerni ezt a csomagfajtát egyre inkább és gyorsuló tempóban növekedni fog az elérhető programok száma. Legalábbis remélem.

Jó szórakozást! Remélem valaki csak talál magának olyasmit, amit használni tud.

Ja, és még valami. Van egy AppImageKit nevezetű valami – a szövegben feljebb is esett említés róla –, amit ilyen hordozható alkalmazások csomagolásához találtak ki. Akit érdekel itt bővebben olvashat róla.

Bizonyára a Linux-zsenik megvetően viszonyulnak majd ehhez az újításhoz, hiszen alkalmas arra, hogy „Linux-zombikat” termeljen ki, akik csak arra képesek, hogy kettőt hármat kattintsanak, ugyanakkor fogalmuk sincs, mi történik a gépben. Szerintem meg, ha megkönnyíti a Linux használatát, akkor javítja az alternatív operációs rendszer versenyfeltételeit a Windows-szal és az OS X-szel szemben. Az elterjedtség mindannyiunk érdeke, mert igazi versenyre szorítja az óriásokat.

* * *

Még két megjegyzés a végére.

Belegondolva, előbb-utóbb megjelenhetnek programok mindenféle adathordozón, amiket bármely, szokásos operációs rendszerrel működő számítógépbe bedugva az annak a rendszernek megfelelő változatot indítják el. A kedvenc programjaimat egy-egy, vagy egyetlen USB-kulcson vihetem magammal és bármely gépen használhatom, otthon vagyok vele. Ez attól lenne jobb a szokásos Live-rendszereknél, hogy nem kellene a boot-olási dolgokkal foglalkozni lévén ez egy sima adathordozó.

A cikk PDF-változatát is Scribus 1.5.2 AppImage-t futtatva készítettem.

Hozzászólások   

0 # attuska 2016-11-24 09:34
Előre a windows hagyományok útján!
8)
Vadássz le az interneten egy általad hiányolt alkalmazást nem install.exe, hanem AppImage formátumban, töltsd le a gépedre és futtasd azt bármely Linux rendszeren, mely ilyen csomagok futtatására képes!
Ebben minden benne van statikusan, ami az alkalmazás futásához kell, igaz, hogy óriási a mérete, de ez a mai világban nem számít. Valamit valamiért.

Megnéztem, a scribus csakis kizárólag 64 bites rendszerekre érhető el, több, mint 100 Mb a mérete, nekem viszont 32 bites rendszerem van, tehát nem tudnám futtatni.

Már ezzel megdöntötte az AppImage a saját hordozhatósági célkitűzését, a Google-chrome -hoz hasonlóan, amely újabban kizárólag 64 bites verziókat tesz elérhetővé, ráadásul a 32 bites rendszerekre történő adaptáláshoz szükséges forrásának elérhetőségét sem teszi lehetővé.

Windowson még érthető a 64 előnyben részesítése a windows memória elérésenek kitágítása érdekében, de linux rendszereknél ez a memóriakorlát nem áll fenn, nem beszélve arról, hogy a 32 bites programokat a 64 bites windows is emuláció segítségével futtat, ami ez esetben ott lassulást és nem gyorsulást eredményez.

Nem tagadom, az AppImage eredeti célkitűzése nem rossz, de én túl nagynak találom az árat azért a csekély előnyért, amit kínál.

Mert mi is az előnye?

Az, hogy azokat az alkalmazásokat tudja vele futtatni a felhasználó a 64 bites Linux rendszerén, amikből létezik AppImage és más úton nem tud elérni a használt rendszeréhez.
Ha van a rendszeréhez feltelepíthető, az ráadásul nagyságrendileg kisebb méretű a dinamikusan használt libek miatt.

Én úgy látom, hogy ez az egész Appimage tévút.
Erősen kétlem, hogy az elérhető AppImage csomagok száma a jövőben annyira megnövekedne, hogy figyelemre méltó alternatívát jelentene a disztribúciók csomagkínálatáv al szemben.

You have no rights to post comments