Bejelentkezés

Superfish - újratöltve

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Supefish – újratöltve

Noha a történet a happy end felé közelít, a Windows Bit Defendere kezeli a kártevőt és a Lenovo is becs. szó nem csinál ilyet többet, engem mégsem hagy nyugodni a dolog. Miért foglalkoztat valami, ami a velejéig rohadt Windows operációs rendszer körül történik? Nem tudom. Mégis, minél többet gondolkodom, egyre inkább úgy érzem, hogy a Superfish is csupán egy jel. Újabb jele annak, ahogy az állampolgárok nevében és érdekében, az általános közjóra hivatkozva eljáró kormányszervek, és a profithalmozásban érdekelt cégek is hogyan ássák az elektronikai alapú társadalom sírját.

Miért mondom mindezt? Miért kell egy Linuxosnak windowsos baromsággal foglalkoznia? Mert úgy tűnik, az agyunkban, a titkainkban és a pénztárcánkban turkálás új eszköze nem az operációs rendszer, hanem a hardver lesz – talán már most az. Egyelőre még csak a kormányok, az általuk helyesnek vélt célokért, az általuk eldöntött közjó érdekében csinálják, de mi a biztosíték arra, hogy hasonlóan tehetséges emberek, akik simán csak önérdekből akarnak rosszat másoknak – mondjuk a bankszámládon lévő pénzre fáj a foguk – nem szánják rá az életük jelentős részét a hardverek hekkelésére.

Volt ugye az iráni atomprogram centrifugáinak tönkretétele, ami a hardver vezérlését végző szoftver (firmware) módosítására vezethető vissza. Most van a Superfish. De emlékezzünk csak, a rootkit-et a Sonynak köszönhetjük. És akkor ott van a fő gonosz, a Microsoft és leghűségesebb társa az Intel. A kilencvenes években olyanok voltak mint a rosszindulatú Batman és Robin. Az Intel a processzorai teljes utasításkészletét csak a Microsofttal osztotta meg, ezért cserében az operációs rendszer Intelre lett optimalizálva. Versenynek itt helye nincs, a pénz beszél. (Nem mellesleg, ha az emlékeim nem csalnak, az Intel egyszerűen zsarolással is kényszerített – pardon, ösztönözte – a hardvergyártókat, hogy csak az ő processzorait használják.) Innen már csak egy lépés volt, hogy az M$ állandó kiskaput nyitott a „szerveknek" az operációs rendszereibe.

De vissza a halhoz és a Hidegháborúhoz. Mi köze a Hidegháborúnak ehhez? Számomra úgy tűnik, a „szervek" nem emlékeznek és nem tanulnak. Azt, hogy ilyen erős és szervezett a terrorista szervezetek vannak a világban nagy mértékben köszönhetjük a nagyhatalmak szembenállásának. Felszerelték és alaposan kiképezték az ellenségeik ellenségeit, akik mára már nem a barátaik és a palesztin, vagy éppen az afganisztáni „szabadságharcos" így lett mára terrorista. Most a Hidegháború a „kibertérben" folyik. Nem elég a magunk baja, most már azért is aggódhatunk, hogy az állami szervek kidolgozzák a jövő elektronikai terroristáinak a módszereket és a hardvergyártók legyártják hozzá a megfelelően buherálható hardvereket. Mi meg csak nézünk ki a fejünkből, hogy mire képes az emberi értelmetlenség.

Egyelőre csak egy kiutat látok magam előtt. Ahogy szoftver tekintetében az – egyre kevésbé – átlátható és ellenőrizhető Linux és a szabad szoftverek mellett, a hardverben is a közösségi megoldások felé kell venni az irányt. (Én az Ubuntut és az Androidot, gyökerei ellenére sem tartom biztonságos rendszernek – és akkor még nem is említettem rossz érzéseimet a mögöttük álló Canonical-lal és a Google-lel kapcsolatban.)

Szóval, azt hiszem, ha telefont, vagy előbb-utóbb táblagépet is veszek, akkor a cég amitől veszem – a mai állás szerint – az a finn Jolla lesz. https://jolla.com/. Azt hiszem ők egyfajta elektronikai bio gazdálkodók, ugyan nekik is céljuk a megélhetés, de nem hiszem, hogy „bárki más" érdekében dolgoznának. Vannak még más linuxos projektek is, de a Jolla itt van a szomszédban.

És micsoda fura rím, az agymenésemet egy hal, a Superfish indította el és egy másik halnál, a Sailfish OS-nél állt meg, ami a Jolla cég, Linux alapú operációs rendszere. Szóval ennyit a halakról. És még egy égi jel, tegnap megtörtem a telefonom képernyőjét. (Na még ez is. Hogy az a .....!)

You have no rights to post comments