Bejelentkezés

Ubuntu telepítése UEFI Secure Boot mellett

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A HIX GURU levelezőn felmerült problémával kapcsolatban keresgéltem és készítettem az alábbi összeállítást (rövidített magyar összefoglaló a hivatkozott oldalról):

A leírás forrása: http://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-on-a-pre-installed-windows-8-64-bit-system-uefi-supported

A leírás 2013 áprilisi - azóta változhattak a dolgok - de kérdésre válaszolva azt írja:

  • wubi-val nem lehet telepíteni;
  • 32 bites Ubuntut 64 bites Win mellé nem lehet telepíteni;
  • legalább 12.04-es verzió kell;
  • CD, DVD, vagy pendirve lehet;
  • az Ubuntunak meg kell csinálni a helyet még Win alól (min. 8 GB, de 20 GB fölött az ajánlott méret);
  • legyen elég hely és lehetőség elsődleges partíciót készíteni. Az utóbbi korlátozás csak dos partíciós tábla esetén lényeges, GPT-nél nem lehet gond;
  • a Win-t rendesen kell kikapcsolni! Nem lehet hibernált állapotban;

A telepítés előkészítése:

1. Futó Win8 alatt, újraindítás előtt futtasd a compmgmt.msc -t és készítsd el a megfelelő méretű elsődleges partíciót.
2. Nézd meg, hogy milyen beállításban van a gép. (Startmenüben írd be powershell és rendszergazdaként írd be: Confirm-SecureBootUEFI

A válasz lehet: True - ez lesz a tiéd, tehát Secure Boot él; False - és Cmdlet not supported on this platform esetén nem lenne gondod.

3. Bebootolt Win 8-nál menj a kikapcsoláshoz és a <Shift> nyomva tartása mellett kattints a Restart/Újraindítás -ra.

4. Újrainduláskor egy ilyen képernyőt kapsz (eddig még nem látott)5. keresd ki és válaszd a Troubleshoot-ot.

6. Válaszd az UEFI Firmware Settings -et.

Lenovo esetén nincs ilyen opció és csak a Win 8 eltávolításával lehet Ubuntu-t telepíteni a gépre! (2013. április)!

7. A gép újraindul és beléphetsz a BIOS-ba. Ha nem menne magától, nyomd le a megfelelő billentyűt (Del, F2, F10 stb.)

8. BIOS-ban keress olyat, hogy Disable Secure Boot, vagy disable UEFI (a disable/enable lehet mögötte is. BIOS-függő). Előfordulhat, hogy mindkettő megtalálható. Próbáld meg kikapcsolni a Secure Boot-ot.

Ez a lényeges a te eseteben:

"DUAL BOOT ÜGYEK

Itt szeretnék egy fontos dolgot megemlíteni. Ha az Ubuntu-t történetesen Legacy Mode-ban (SecureBoot nélkül) telepítetted, előfordulhat, hogy problémád lesz az Ububtu és a Windows egy időben történő indításával, mivel a Windows és az Ubuntu nem jelenik meg a Dual-Boot menüben egyszerre. Ha például a Windows UEFI-ban van és az Ubuntu-t Legacy Mode-ban telepítetted, akkor Legacy Mode-ban csak az Ubuntu-t, a Windows-t pedig csak UEFI Mode-ban tudod indítani.

Tehát, mielőtt tovább mennél gondoskodj arról, hogy az Ubuntu-t és a Windows-t azonos boot opcióval telpítsd. Így képes leszel egyazon boot menüből kiválasztani, hogy melyik induljon és nem kell aggódnod, hogy működni fog-e, vagy sem valamelyik. Az Ubuntu UEFI Guide-ban (https://help.ubuntu.com/community/UEFI#Converting_Ubuntu_into_EFI_mode) találhatsz egy olyan részt, ami leírja, hogyan állapítsd meg, vajon az Ubuntu a Windows-zal azonos boot beállításban van-e (UEFI Mode):"


Ott van egy utalás egy másik oldalra, ami az Ubuntu és Win azonos boot setup-ba telepítésének ellenőrzését írja le. Ezt most kihagynám.

9. Ha a Secure Boot-ot ki tudtad kapcsolni, akkor valószínűleg megoldódik a telepítési gondod. (Ha nem, akkor ld. előbbi utalás.) A BIOS-ból kilépés, mentés előtt esetenként meg kell nézni, hogy van-e olyan opció, hogy Boot Mode. Ha van, akkor ellenőrizd le, hogy CMS-re és ne UEFI Boot-ra mutasson. (Van ahol UEFI Boot ki-, és bekapcsolható. Van ahol lehet választani UEFI / Legacy Boot First.)

10. Mentés és Live indítása. Az indítóképernyő kicsit más lesz, mint a megszokott, de ez normális. A telepítés leírása itt.

Egyelőre ennyi, vannak még hibajavítási leírások is, de azt hiszem ezzel ellesztek egy darabig.

Az openSUSE megoldása ennél azért elegánsabb, azt hiszem. Anno az MS-t kötelezték (azt hiszem az EU), hogy tegye elérhetővé a hitelesítő kulcsát, de ezt most fejből írtam. Lehet, hogy SUSE-nél is érdemes lenne körülnézni."

Hozzászólások   

0 # ÜLÜ 2014-04-04 00:24
Szia :)
Nagyon jó cikk !
Kiegészíteném pár gondolattal ?..... Sammsung új generációs (2012--) esetében a biosban benne lehet
a boot-secure opció itt meg kell adni egy jelszót azután ENABLE... Linux op.rendszer telepítése után a swapot meg kell tartani, nem szabad újra formázni így bár mikor újratelepíthetü nk, újabb tortúra nélkül.
Üdv:ÜLÜ
0 # toroka 2014-04-05 19:44
Minden egyéni tapasztalat fontos. A cikk eredetije 2013 áprilisából való, tehát kicsit egy kicsit elavult.
A Swap formálásának tiltása nagyon fontos, mert meglepő módon más esetben is vezethet a telepített rendszer elvesztéséhez. Most fejből írtam, de kis utánkavarással előásható, hogy miért és mennyire érdemes a sawp formázásával vigyázni.

You have no rights to post comments