Bejelentkezés

GoboLinux_fajlrendszer

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A GoboLinux újragondolja a Linux fájlrendszer felépítését

 

JACK WALLEN – linux.com, 2017. június 16

 

GoboLinux

Az új felhasználók egy része arról panaszkodik, hogy a Linux-fájlrendszer felépítése zavaros. Végül is, a végrehajtható programokat miért a /usr/bin tartalmazza és mi a /home? Azok számára, akik hozzászoktak a Linuxhoz, nem értik a problémát. Ugyanakkor, ha veszed a fáradtságot és egy kicsit hátralépsz és szemügyre veszed, talán újragondolod a dolgot. Éppen emiatt tették a GoboLinux fejlesztői azt, amit tettek, teljesen újragondolták a fájlrendszer hierarchiáját.

A szokásos kiindulás helyett, ami ilyen:

/usr
/sbin
/home
/etc
/boot
/dev/
/lib
/opt
/sys
/tmp

A GoboLinux a fájlrendszer gyökerébe csak hat könyvtárat rak. A következők ezek a könyvtárak:

Data – a csomaginformációkat tartalmazza és azokat, amik lehetővé teszik a programok lefordítását;
Lost+found – könyvtár a nem csatolt fájlok számára, amiket valamilyen folyamat még nyitva tart;
Mount – csatolási könyvtár;
Programs – tartalmazza az összes programot (mindegyik saját könyvtárral, benne a beállításaival, fájljaival és adataival);
System – rendszerfájlok, binárisok és kernel;
Users – home könyvtárak a felhasználók számára.

 

Összesen ennyi könyvtár található a gyökér partícióban.

Vajon ez azt jelenti, hogy a Linuxot régebb óta használóknak teljesen új fájlrendszerrel kell megismerkedniük, hogy GoboLinux-ot használhassanak? Nem feltétlenül. A fejlesztők symlink-eket csináltak, így ha kiadod a cd /etc parancsot, akkor a /Programs/Settings-hez jutsz (noha pwd parancsot kiadva, azt jelzi, hogy a /etc-ben vagy). Nincs minden változatra symlink. Például, ha cd /home ot adsz ki parancsban, olyan hibát ad vissza, miszerint az útvonal nem létezik; szóval ez nem egy egy-az-egyben helyzet (ám a cd ~/ a /Users/FELHASZNÁLÓNÉV-hez visz. Itt a FELHASZNÁLÓNÉV a bejelentkezett felhasználó neve).

Még a fájlrendszer felépítésének ilyetén változtatása is értelmet nyer, ha egy kicsit is elkezded használni a GoboLinux-ot.

Ha ettől a jelentős eltéréstől eltekintünk, nézzük meg a GoboLinux-ot, vajon érdemes-e ezt a disztribúciót kipróbálni?

 

Telepítés

 

A GoboLinux sok tekintetben visszalépést jelent a Linux kezdetei felé. Abban a pillanatban megérzed ezt, ahogy a Live-médium betöltődik, ahol egy terminálablakba kerülsz, és vagy startx-et kell beírnod, hogy a grafikus felületre lépj, vagy Install GoboLinux-ot, hogy elinduljon a text alapú telepítés (1. kép). Melegen ajánlom a startx parancsra lépni a GoboLinux telepítéséhez.

 

1. kép – Mielőtt telepíthetnéd, egy kicsit vissza kell térned a régi iskolához.

 

Mihelyst a GUI elindult és fut, azt kell tapasztalnod, hogy a GoboLinux egy újabb olyan disztribúció, ami nem integrálta a particionálót a telepítőbe . Ezért, előbb el kell indítanod a Gparted-et és létrehozni a gyökér partíciót. (2. kép)

 

2. kép – A GoboLinux telepítéséhez szükséges partíció létrehozása.

 

Ha már létrejött a partíció, a GoboLinux start gombjára kattinthatsz (az asztal bal felső sarkában) és utána a System Tools → Install GoboLinux-ra. Innentől a telepítés egyszerűen annyi, hogy kiválasztod a csomagjaidat (3. kép), megválaszolsz néhány egyszerű kérdést és hagyod a telepítést lefutni.

 

3. kép – A GoboLinux rendszeredbe szánt csomagok kiválasztása.

 

Ahogy a telepítés befejeződött, indítsd újra és megismerkedhetsz a GoboLinux-szal.

 

Mit fogsz ott találni

 

A telepített GoboLinux-nál egy elég alapszintű összeállítással kerülsz szembe, az Awesome ablakkezelővel, ami az ablakokat és a menüket biztosítja. A felhasználói programok listája a következő:

  • Terminálok
  • GIMP
  • Firefox
  • Avahi VNC és SSH-szerver böngészők
  • Htop
  • GParted
  • CUPS nyomtató-kezelő
  • Vim

Ennyi.

A rendszerben még az apt-hoz, dnf-hez, vagy zypper-hez hasonló csomagkezelőt sem fogsz találni. Ehelyett a Compile parancs előnyeit kell majd kihasználnod, ami a szoftver telepítéséhez szükséges „recipe”-ket ( recepteket) letölti.

Például, telepíteni szeretnéd a Thunderbird levelezőt. Ehhez, nyitnod kell egy terminálablakot és kiadni a Compile thunderbird parancsot. Miután a megjelenő kérdést megválaszolod (írj CA-t a teljes telepítéshez „compile all”=mindent lefordít), azt kell sajnálattal tapasztalnod, hogy a telepítés csődöt mond. Igazából, számos (a GoboLinux „recepttárolójában” talált) program telepítését kíséreltem meg, hogy kitapasztaljam, sok csődöt mond függőség hiánya miatt. Még az Audacity-t sem sikerült, mert nem tudott kapcsolódni a surina.net-hez a SoundTouch telepítése érdekében (miközben a Compile parancs keményen próbálta egészen addig, amíg végül feladta).

Ezután próbáltam a Claws-Mail telepítését. Ez a recept sikerrel telepített és egy tökéletesen működő példányt adott nekem ebből a nagy teljesítményű levelezőből. (4. kép)

 

4. kép – Az elindított és működő Claws-Mail.

 

Hogy értsd, minden egyes ilyen telepítési kísérlet sokkal több időt vehet igénybe, mintha a szokásos csomagkezelők egyikével telepítenél, vagyis gondolj erre, mielőtt beleugranál.

 

Miért használjunk GoboLinuxot?

 

Ezt a kérdés folyton feltettem magamnak, miközben ezzel az érdekes Linux-platformmal dolgoztam. Mint olyannak, aki jobban szereti a modern asztalokat, az Awesome ablakkezelőt nehéz „eladni”. Még megpróbáltam az Enlighment-et és a GNOME-ot is telepíteni GoboLinux-ra. Jól gondolod, sikertelenül. Ugyanakkor, a fájlrendszer egyszerűsége miatt a néhány napos használat nagyon érdekesre sikeredett.

A fejlesztők nagyon jó dolgot hoztak létre a GoboLinux fájlrendszerével. A logikus volta ellenére nem tudom elképzelni, hogy más Linux disztribúciók követnék a példát. Miért? Ahhoz, hogy ezt elérjék, hatalmas munkát kellene elvégezni. Emiatt, úgy látom, hogy a GoboLinux egyedül marad ezzel a kialakítással. Ha teljesen őszinte akarok lenni, ez elég szégyenletes. Miért? Mert a GoboLinux fájlszerkezet nagyon jó (és valószínűleg nagyon megkönnyítené az új felhasználók számára az áttérést más operációs rendszerekről).

Végeredményben kiknek lehet hasznos a GoboLinux használata? Bárkinek, aki hajlandó egy kicsit visszalépni a régi iskolához és kísérletezni, belekóstolva a Linux-érzésbe, ami komoly elfordulás a normáktól. Ha te ilyen vagy, a GoboLinux jó választás lehet a számodra.

A GoboLinux nem felhasználóbarát disztribúció (nem is ilyen céllal készítették), de mindenképpen a platform egy egyedi változata és érdemes egy pillantást vetni rá.

Hozzászólások   

0 # FossilCodger 2017-06-22 01:53
A Gobo legelsősorban épp arra jó, úgy tapasztaltam, hogy az ember ÁLTALA, azaz NEKI HÁLA értse meg a HAGYOMÁNYOS linuxos fájlrendszert.. . Tudom ezt rém fura épp tőlem hallani, de ezt tapasztaltam. Ezzel, félreértés ne essék, nem akarom a „hagyományosat” védeni! Fenntartom hogy az egy teljesen illogikus, mondhatnám ad-hoc alapon összetákolt szörnyű kutyulmány.

Mégis, a Gobo használata közben időről-időre bele fogsz futni mindenféle apró bakikba, hibákba, akárcsak olyasmibe is hogy fel szeretnél tenni egy progit, amihez nincs recipe. Vagy van, de elavult. Vagy hiányos. Vagy olyan függőségi problémába ütközöl amit sehogy se tudsz megoldani a Gobo szokásos eszközeivel. Eleinte persze nem lesznek efféle gondjaid, de mindenkinél eljön az idő amikor valami extrára vágyik amit a disztró alkotói nem szállítanak neki készen. És akkor ott vagy megfürödve...

Hacsak...

Hacsak meg nem oldod a problémát magad. És ehhez tanulni kell. Na és ekkor bizony meg fogod tanulni, hogy azt a progit ami neked kell, s amit alapvetően a HAGYOMÁNYOS linuxos filesystem-hier archy-hoz készítettek, hogyan tudod belehackelni a te gobolinuxos könyvtárrendszeredbe...

Nem kell megijedni, a symlinkek rengeteget segítenek. Alig van példa rá hogy hackelni kelljen. Mégis, NÉHA előfordul, és akkor ezen esetekből rengeteget tanulsz! Nekem sok-sok évvel ezelőtt teljesen áttekinthetetle n volt a hagyományos linuxos könyvtárstruktú ra, nem túlzok fingom nem volt semmiről se. Kellett hozzá egy gobolinux, hogy megértsem... Tehát nem arra kellett hogy NE értsem meg, hanem épp az segített hozzá a TUDÁSHOZ!

Azóta már nem gobót használok hanem LFS-t, de azt is úgy hogy a saját magam által tervezett könyvtárhierarc hia szerint építettem fel, s ez logikájában nagyon hasonló a gobóhoz, bár nem teljesen azonos vele. Nyilván, azért ahhoz hogy ezt megtehessem, ismernem kell mindkettőt ugye. Ehhez tanulás kellett. A tanulás kezdete meg az volt, hogy ráakadtam a Gobóra. Elsősorban emiatt ajánlom mindenkinek!

You have no rights to post comments