Bejelentkezés

Next_fight

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ráértem és pechemre benéztem a Linux Journal honlapjára. Találtam egy nagyon elgondolkodtató cikket, amit ajánlok a figyelmetekbe:

What's Our Next Fight? - Doc Searls írása, 2016. június 7-i keltezéssel.

Elég hosszú, ezért csak ha nagyon ráérek fordítom le, de aki tud angolul, annak ajánlom, olvassa el!

Tartalma röviden:

A szerző kezdésként összefoglalja a Linux keletkezésének okait és az utat, amit az elismertség és elterjedtség eléréséig bejárt. Ezután, azon filozofál, hogy mi lesz a következő harc, amit meg kell vívni a szabadságunk érdekében. Más kutatókkal egyetértésben elég sötét jövőt fest fel és nem állít kevesebbet, minthogy az Internet, ami eddig a barátunk volt, az ellenségünké válik. Kiveszi az emberek kezéből a kezdeményezés és az öntevékenység lehetőségét. A "felhő" zombikká tesz a számítógépeket és így az embereket is. A titkosszolgálatok aranykorát a számítógépeknek és az Internetnek köszönhetjük. A kormányok olyan erős pozíciókat építettek ki, észrevehetelenül, apró törvényi lépésekkel, ami által előbb utóbb mindent ellenőrzésük alá vonnak. Mindent, ami felhasználható az emberek ellenőrzésére, felhasználnak arra, függetlenül az eszköz eredeti, tényleges céljától.

Jennifer Stisa Granick, a Civil Liberties igazgatója a Stanford Center for Internet and Society-n 2015-ben az alábbiakat vázolta fel "Az Internet-állom vége" című előadásában:

"A centralizáció első áldozata a személyes tér lett. Minthogy a személyes tér a szabadság szempontjából elengedhetetlen, a jövő kevébé lesz szabad.

Ez a Hírszerzés Aranykora. Ma a technológia korábban elképzelhetetlen mennyiségű információt generál és egyre növekvő mértékben teszi, feltérképezve mindent, amit teszünk, megváltoztatva a közöttünk, illetve a gazdaság és a kormány közötti fennálló erőegyensúlyt. A Kormány kiépítette a technológiai infrastruktúrát és a jogi alapját a tömeges megfigyelésnek, szinte teljesen titokban.

Találós kérdés: mire a közös az e-mailek, kapcsolati listák, meghajtó mentések, közösségi hálók beírásai, böngészési előzmények, orvosi adataid, banki feljegyzéseid, arcképed, hangképed, vezetési szokásai és a DNS-edben?Válasz: az USA Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) úgy véli, ezek nem magán jellegűek. Mivel ezek az adatok technikailag a szolgáltatók számára, vagy nyilvánosan elérhetőek, hozzáférhetőnek kell lenniük a nyomozók és a kémek számára is...

A fizikai kialakítás és üzleti modell, amikre az általunk használt kommunikációs hálózatok alapulnak megváltoztak oly módon, hogy inkább segítik, mintsem akadályoznák a cenzúrát és az ellenőrzést.”

A mindenoldalú adatgyűjtés és számítógépesítés folyamatában a "slusszpoén" - legalábbis Jennifer Granick ugyanott erre a megállapításra jut:

"Húsz éven belül:

Nem biztos, hogy tudni fogsz bármit is azokról a döntésekről, amik a jogaidra hatással lesznek, mint például megkaphatsz-e kölcsönt, egy munkát, vagy elüt-e egy autó. A dolgokat adatfeldolgozó számítógép-algoritmusok hozzák és nem lesz senki sem képes megérteni a miértjét.

Az Internet sokkal inkább olyan lesz mint a TV és sokkal kevésbé a globális eszmecsere tere, miképpen 20 éve képzeltük.

Ahelyett, hogy a lebontaná a létező hatalmi struktúrákat megerősíti és sokszorozza, ez különösen igaz lesz a biztonság tekintetében.

Az internetes technológia kialakítása sokkal inkább segíti, mintsem lebontaná a cenzúrát és az ellenőrzést.”

 

És mindezt Linuxon teszik – teszi hozzá Doc Searls. 

Akit érdekel a téma további forrásművekre vonatkozó utalásokat találhat a cikkben.

You have no rights to post comments