Bejelentkezés

PCLOS MAG december

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A PCLinuxOS Magazine decemberi számában nincs túl sok ninden, aminek relevanciája lenne az átlag magyar Linux-felhasználó szempontjából, így fordítás helyett inkább az érdekesebb cikkek tartalmát csak röviden összefoglalnám.

 

1. A PCLOS saját csevegő rendszere

YouCanToo a saját szerverén telepített egy Open Fire nevü XMPP kiszolgálót, amelyen működik a PCLOS-Talk, a PCLinuxOS felhasználók saját csevegő rendszere. A cikk leírja, hogyan kell a Pidgin csevegő szoftvert beállítani, hogy a PCLOS-Talk-hoz csatlakozzon.

 

2. A PCLinuxOS beindította saját felhő szolgáltatását

A pclosusers.com-on elérhető a PCLinuxOS felhasználók számára felállított felhő tárhely. A használatához a "mirrall-common"-t és az "owncloud-client"-et kell telepíteni a függőségeikkel. Ezután az owncloud elindításával beállíthatóak a használathoz szükséges adatok. A rendszer alphelyzetben 5 GB tárhelyet biztosít a felhasználóinak.

 

3. Nyílt levél Rupert Murdoch-hoz

Egy október végén tartott technológiai konferencián Rupert Murdoch úr, a 21st Century Fox elnöke szorgalmazta, hogy a nagy média vállalatok indítsanak saját videó streaming szolgáltatást. Murdoch javaslatát a Netflix és az Amazon jelentős térnyerése indukálta. A szerző felveti, hogy amennyiben a nagy tartalomszolgáltatók elindítják az on-line szolgáltatásukat, akkor legjobb, ha elfelejtik a DRM-et (Digital Right Management - Digitális Jogkezelés). Ez a feltétele, hogy sokan regisztráljanak a szolgáltatásaikra. A DRM amúgy is fölösleges, erre példaként a cikkíró az online zeneszolgáltatókat hozza fel, akiknek a forgalma a DRM kikapcsolása után is folyamatosan nő. Nem beszélve arról, hogy a filmek esetében ismételt, többszöri megtekintésnek sokkal kisebb az esélye, mint a zenék esetén, amiket pedig a felhasználók képesek az unalomig hallgatni. A DRM csak fölösleges komplikációkat okoz a felhasználóknak és az alkalmazások fejlesztőinek egyaránt.

 

4. Karácsonyi ajándékötletek

A PCLOMAG szerkesztőségének három tagja ad vásárlási ötleteket. Az átlagos technikai újdonságok között van egy, ami elég vicces tud lenni. A Phantom Keystroker V2 USB kütyű véletlenszerű egérmozgást és billentyűleütéseket képes produkálni a gyanútlan felhasználó számítógépén. Alkalmas szívroham kiváltására. :)

Hozzászólások   

0 # janu 2014-11-30 14:47
A DRM témához: nem véletlenül tartja a DRM-et Stallmann digitális jogsértésnek. Mert az.
0 # ÜLÜ 2014-12-03 23:25
”A Phantom Keystroker V2 USB kütyű véletlenszerű egérmozgást és billentyűleütés eket képes produkálni a gyanútlan felhasználó számítógépén. Alkalmas szívroham kiváltására. :)„
Haszna meg annyi lehet, Mint Afganisztánban a vízipisztolynak ... :-P

You have no rights to post comments