Bejelentkezés

Krusader 10 ok a kipróbálásra

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az undorító esőre tekintettel nekiálltam a számítógép bűvölésének és közben beleakadtam egy cikkbe, ami esetleg másokat is érdekelhet. Nem túl hosszú, hát lefordítottam.

 

10 ok, hogy miért próbáld ki a Krusader-t

Írta Marco Fioretti a Linux and Open Source-ban, 2013. szept. 16. // Twitter: mfioretti_it

A KDE-közösség sok hasznos (és néha több platformon is futó) GNU/Linux asztali alkalmazást tart karban. Ugyanakkor a legtöbb felhasználó csak a disztribúciójuk által csomagolt KDE alap összeállításban és -rendszerében megtalálható alkalmazásokat ismeri és használja.
Természetesen semmi rossz nincs ebben. Minél több ember képes szabad szoftvereket használni az előzetes összeválogatás és integráció következtében, annál jobb! Mégis érdemes megismerni és kipróbálni kevésbé ismert KDE programokat is, amik megfelelőbbek lehetnek, mint alapváltozatok. Ezek egyike a Krusader – kétpaneles fájlkezelő, ami régebbi gépeken gyorsabb is lehet a Dolphin-nál, vagy inkább megfelelhet gépkezelési szokásaidnak. Íme 10 ok a kipróbálására.

1. Azonos felület a helyi és a távoli fájlokra

Mint a többi, sokkal ismertebb fájlkezelők, a Krusader is képes távoli könyvtárakat, különféle protokollokon - Samba, normál, vagy secure ftp, és FISH - keresztül megnyitni. Függetlenül attól, hogy a fájljaid hol vannak, azonos módon kezelheted azokat.

2. Könyvtár-szinkronizáció

Kattintás az Eszközök → Könyvtárak szinkronizálására és a két könyvtárad szinkronba kerülhet. Javaslom vess egy pillantást az elérhető opciókra - 1. Ábra. Látni fogod, hogy miként az összes hasonló eszköznél, rá kell szánnod egy kis időt erre is, amíg átbogarászod a egyes opciók jelentését. Ugyanakkor a Krusader a rugalmasság és a könnyű használat között jó kompromisszumot ajánl.

1. Ábra

Krusader file sync

3. Könyvtárak összahasonlítása

Legalább az első alakalommal sose szinkronizálj könyvtárakat anélkül, hogy ellenőriznéd az eltérés tartalmát és helyét. A Krusader-ben a Szerkesztés → Könyvtárak összehasonlítása megmutatja a különbséget két könyvtárfa között. Pontosabban, automatikusan átadja a KDE beállításakor erre a feladatra kijelölt „összehasonlítójának". A Kdiff3 -et, vagy a Kompare-t (2. Ábra) javaslom.
2. Ábra

Krusader kompare

4. Gyors és hatékony navigálás kizárólag billentyűzettel

Nyomj [Ctrl]+[Z]-t és a „kedvenc helyek" közül kiválaszthatod a leggyakrabban látogatott könyvtárak közül azt, ahová menni akarsz. Ha ezek egyikére (a HOME-on kívül, ami már [Alt]+[Home]-mal kapott billentyűt) gyakran vissza kell lépned az adott munkamenetben, [Ctrl]+[Shift]+[J]-vel jelöld ki és [Ctrl]+[J] lenyomásával, bármikor oda térhetsz vissza.

5. Parancskimenetek rugalmas megjelenítése

A Krusaderben számos beépített parancs és eszköz van, amiket az Eszközök menüből indíthatsz (l. a 9. pontot továbbiakért). A Beállítások → Futási mód beállítása almenüjében meghatározhatod, hogy látni szeretnéd-e és hol az ilyen műveletek kimenetét – 3. Ábra.
3. Ábra

Krusader futasi mod

6. Integrált prompt

A Krusader rendelkezik (egy) aktuális parancs sorral a fő ablak alján. Az attól jobbra található terminál ikonra kattintva bármikor felülírhatod a kimenet megjelenítésének alapbeállítását, amivel az előző pontban is foglalkoztunk. Teljes ablakos terminált is nyitható bármikor [F2] lenyomásával.

7. Rugalmas és mentett keresés

A Krusader kereső felülete akkor nyílik meg, amikor a távcső ikonra kattintasz. Ha az összes keresési paramétert, a tulajdonostól kezdve, a szabályos kifejezéseken át, az időig beállítottad, és megmutatta az egyező fájlokat, „Listába való felvétel" az eredményre lehetséges. Az effektus a 4. Ábrán látható. A Krusader készít egy virtuális könyvtárat, amiben csak a keresési eredmény van.
4. Ábra

Krusader vitual folder

8. Profilok

A krusader beállítható úgy, hogy számos, különféle (egy a munkához, egy a személyes dolgokhoz) ú.n. „profil" szerint működjön, nézzen ki és szinkronizáljon. A profilok között bármikor lehet váltani. Továbbiakat a Krusader Profiles page címen lehet olvasni.

9. Tetszőleges számú felhasználói művelet

Véleményem szerint ez a Krusader legjobb és leghatásosabb jellemzője. Az 5. Ábra szerinti Felhasználói műveletek-ről beszélek, amit tömören úgy határoznak meg, mint „külső programok meghívása változó paraméterekkel". A Krusader alapjában véve végrehajt minden, a felhasználói menüből kiválasztott, tetszőleges, összetett műveletet, amit megjegyeztettél vele.
5. Ábra

Krusader felhaszn muv

Az előre meghatározott művelet lehet akár hang fájlok lejátszása amaroK-kal, akár az adott könyvtár biztonsági mentése. Általánosságokban, a felhasználói művelet lehet külső szkript, vagy belső függvény, l. kézikönyv. Az előbbi esetén ne felejtsd el az útvonaladat az itt leírtak szerint beállítani, ellenkező esetben nem biztos, hogy az elvárt módon fog működni.
A Krusader beállítása → Felhasználói műveletek beállítása résznél meghatározható, hogy a művelet távoli fájlokra is érvényes legyen-e, kérjen-e megerősítést vagy más felhasználóként fusson-e. Emellett a kézikönyv és a Krusader fórum vonatkozó része számos példával szolgál.

10. ... és számos egyéb

A Krusader használata nem kompromisszum. Miközben puritán (valljuk be, ósdi) a kinézete, a Krusader annyi tulajdonsággal bír, hogy a fő akadály a megismerésükre szükséges idő lehet. Az 6. Ábra ízelítőt akar adni azzal, hogy bemutatja az opciók induló beállítását. Ez ne tántorítson el – ha online segítségre van szükséged, kérdezz a Krusader levelező listáján (mivel a fórum, csak olvasható módban van most).

6. Ábra

Krusader configuration

You have no rights to post comments