Bejelentkezés

kilenc LO kiterjesztés

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kilenc LibreOffice kiterjesztés

A PCLinuxOS LibreOffice-os cikkein felbuzdulva kerestem még egy viszonlag jobb leírást, további kiterjesztésekkel. Az összefoglaló alapját a Bruce Byfield cikke adja, amit egy kicsit átdolgoztam.

Kicsit hosszabb lett, ezért megcsináltam pdf formátumban, amit Janu-nak elküldtem, remélem kirakja. :) Ide a szöveges részt, képek és hivatkozások nélkül másoltam be. Van némi eltérés a pdf-es változattól, abban talán kevesebb az elütés és helyesírási hiba.

Kilenc LibreOffice kiterjesztés

Bruce Byfield, 2013. november 4-én megjelent cikkének rövidített átirata

Forrás: http://www.openlogic.com/wazi/bid/322833/Nine-essential-LibreOffice-extensions
Átirat

Az OpenOffice, a LibreOffice és az Apache OpenOffice azonos tőről fakad és a kiterjesztésekkel kapcsolatos politikájuk is azonos. Támogatják a külső fejlesztéseket. Noha a LibreOffice-ba a fejlesztések során néhány fontosabb kiterjesztést már integráltak pl. PDF importáló), még így is marad jó pár, amit érdemes kipróbálni, esetleg telepíteni. Emellett, noha az előbb említett irodai csomagok fejlesztése elkülönül, a LibreOffice kiterjesztések java egyformán használható mindhárom csomagnál.

A szerző által javasolt kilenc kiterjesztés:

1. Alternatív keresés és csere párbeszéd a Writer-hez
Az Alternative Dialog Find & Replace for Writer annyival egészíti ki az alap keresés-csere párbeszédet, hogy a keresésben szabályos kifejezések is használhatók, de lenyíló menüből ki lehet választani a megfelelőt, nem kell megjegyezni a kifejezéseket magukat. Emellett képes kötegelve (batch) is végrehajtani a cseréket, pl. html tag-ek hozzáadása kiválasztott szövegrészekhez, dátumkonverzió, szövegkerete és megjegyzések mentése fájlba.

2. Tipográfiai eszköztár
A Writer kiterjesztések nélkül is képes kezelni a szövegek elhelyezését, alakítását. A Typography Toolbar Ezeket a képességeket terjeszti ki. Továbbfejleszti betűközökkel kapcsolatos lehetőségeket a karakterek és a lábjegyzetek esetén. Rendelkezik TeX móddal és adott betűtípusok estén kiskapitális, régi típusú megjelenítés és ligatúra lehetséges.

Kifejezetten a Graphite-enabled betűkkel, mint a Linux Libertine G and Linux Biolinum B való használatra alakították ki. Ezeknél a fontoknál a teljes eszközkészlet használata mellett még az átalakítások automatizálása is lehetséges. Ehhez a súgójában lehet megfelelő leírást olvasni. Azt hiszem ez az újabb csomagoban már benne van, nem szükséges külön telepíteni. Meg kell nézni a Nézet menüben, hogy van-e Tipográfia eszköztár.

3. MultiFormatSave
Ezt nem kell nagyon bemutatni. Képes az éppen szerkesztés alatt álló fájlt egyidőben három formátumban elmenteni, így pl. sokkal gyorsabban megosztható más operációs rendszerekkel. (Ez a korábban készült Multisave-et váltja le.)

4. TestFonts
A LibreOffice újabban képes a betűtípust integrálni a dokumentumba, beállítása Fájl → Tulajdonságok → Betűkészlet menüpont alatt lehetséges. Ha ezt nem használod, de nem elterjedt betűtípust használsz, akkor más gépen megnyitva problémák lehetnek a megjelenítéssel. A arra való, hogy pl. egy sablon használatánál az ikonjára kattintva ellenőrzi, hogy az abban használt betű rendelkezésre állnak-e és megjeleníti a hiányzó fontok nevét.

5. Diagram
A Draw-t általában nem becsülik sokra, de ideális diagramok és grafikonok gyors elkészítésére. A Diagram ezen képességeket bővíti ki egy könnyen használható grafikatárral. Az adott elemek egy kattintással beilleszthetők a rajzba.

6. Látható könyvjelzők
A mezőkkel ellentétben a LibreOffice-ban a könyvjelzők semmiféle kiemelést nem kapnak pl. szürke alapszín. Felkutatásukhoz a Navigátort kell használni, ezért egy kicsit macerás szerkeszteni azokat. A Visible Bookmarks úgy oldja meg ezt a problémát, hogy megjegyzést fűz minden könyvjelzőhöz, meghatározva a helyt és a nevét csakúgy, mint a szöveget, amihez kapcsolták.

7. MMove
Ez a kiterjesztés a LibreOffice objektumok pozicionálásával kapcsolatos lehetőségeit egészíti ki oly módon, hogy lehetővé tesz az abszolút pontos elhelyezést, illetve átméretezést.
MMove menüje két részt tartalmaz, az egyik az átméretezésre, a másik a pozicionálásra való. Az alapegysége milliméterben van, így egészen pontosan lehet elhelyezni az objektumokat.

8. Review Toolbar
A változások követése (Szerkesztés → Változások követése) és egy eszköztár hozzá (Nézet → Eszköztárak → Módosítások) az újabb LibreOffice változatokban már megtalálható. A Review Toolbar annyitval más, hogy ikonokat használ, így kisebb és könnyebben áttekinthető.

9. Writer's Tools
A Writer's Tools (eszköztár íróknak) sokkal összetettebb, egy menükiegészítés. Több mint egy tucat eszközzel segíti az írást. Pl. a Lookup Tool a kijelölt kifejezést weblapokon. Emellett lehet többféle módon lehet háttérmásolatot készíteni vele. Az összes lehetőséget bizonyára kevesen használják, de leht találni közöttük olyat, ami talán hasznos az adott helyzetben, vagy személynek.

Ami hiányzik
Ezen felül vannak még további olyan lakalmazások, amiknek a hasznosságához nem fér kétség és sokan használnák pl. CropOOo, ami a grafikák szerkesztését könnyíti meg, vagy a Template Changer (sabloncserélő), de az újabb LibreOffice változattal sajnos nem működnek.

Hozzászólások   

0 # toroka 2014-08-04 12:33
Még kutakodtam egy kicsit magyar sablonok után és rátaláltam az OxygenOffice sablonjaira extensions.services.openoffice.org/project/oxygenoffice-hungarian-templates, A LibreOffice alatt is települ rendesen.
Viszont az állításommal ellentétben a Tipográfiai eszköztárat külön telepíteni kell, nem része az LO alapcsomagnak.
0 # janu 2014-08-05 14:43
Janu meg ahogy ideje engedte, máris kirakta :P
Kilenc LibreOffice kiterjesztés
+1 # toroka 2014-08-08 05:22
Köszönöm!
0 # toroka 2014-08-11 19:32
Kicsit nézelődtem még LibreOffice ügyben a neten és találtam egy-két hasznos olvasmányt, amiből az egyik - meglepetésemre - kormányzati hátterű.
szabadszoftver.kormany.hu/letoltesek/keretrendszer/EKOP1-2-15-OpenDocument_LibreOffice_szakalkalmazasokban_20131210.pdf Ebben különösen a szkriptek nagyon tanulságosak. (Még csak átfutottam, de érdemesnek találtam megemlíteni.)
Emellett van egy hasznos, az LO alapszintű használatát leíró tankönyv - mily meglepő, norvég kormánytati támogatással készült -, amit a Nyíregyházi Főiskolán készítettek.
www.inczedy.hu/~szikszai/foisk/libre.pdf
Na és még egy az olvasni, tanulni vágyóknak:
numbertext.org/libreoffice/libreoffice.pdf
Mondjuk én magam inkább a Scribus-t javasolnám kiadványszerkes ztőnek, ami az odt fájlokat elég szépen tudja importálni a szövegablakba.
Azt hiszem ezt a hozzászólást külön cikkbe kirakom, el ne vesszen itt a háttérben.

You have no rights to post comments