Bejelentkezés

Keresés a fórumban

Kulcsszó
Szoftver trükkök

TÉMA: Szótárprogramok

Szótárprogramok 2016 dec. 05 00:13 #2107

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 209
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Angolul tanulok. Nem találtam jó offline szótárprogramot. Ami van az vagy nehézkesen kezelhető, vagy nem fordul le nálam, vagy tuti valami olyan adatbázist használ amiről azt se tudom mivel lehetne szerkeszteni, erről leírás sincs... Tehát NEM BŐVÍTHETŐ a szókészlete. Moreover, többnyire a progi valami pythonos szarban van írva... vagy javaban... És akkor még örülhetek, ha egyáltalán nyíltforrású. (Többnyire nem az...)
Le is töröltem a francba az összeset és inkább ÍRTAM EGY SAJÁTOT. Kész van. Full-featured.

A követelmények amiket kitűztem magam elé:
1. Az „adatbázisa” mindenféleképpen text alapú legyen, és eléggé oversimple ahhoz hogy kis bátorság megléte esetén akárki beleturkálhasson bármilyen text editorral is, akár azért hogy egy elgépelést kijavítson benne, akár hogy csak hozzáírjon új szópárokat. Ebből máris következett, hogy a programom maga nem kell rendelkezzék olyan funkcióval ami ezen „adatbázist” bővíteni képes. Az nem az ő dolga.
2. Bármely nyelvre használható legyen, mindössze a szótárfájlok kicserélésével.
3. Használható legyen könnyedén a Linux parancssorában, egyszerűen parancssori paraméterként megadva a keresett szót neki.
4. Ha nincs paraméter, akkor térjen át interaktív üzemmódra egy promptot megjelenítve, mert ugye lehet hogy sok mindent akarunk kiszótárazni egymás után.
5. Legyen lehetőség arra is, hogy a keresett szót/kifejezést a standard input csatornán (pipe) küldjük át neki, mert ezáltal, valamint hogy az outputot mindig az stdout-ra nyomja ki, a program pompásan beágyazható szkriptekbe.
6. Tudjon olyat is, hogy ha valami X grafikus ablakban ki van jelölve (vágólapon van) valami szöveg, akkor arra is lehessen keresni vele. ("mobimouse-szerű funkció"). Minthogy ez parancssoros progi és nem grafikus, emiatt itt elfogadható hogy e funkcióhoz szükséges az XBindKeys, ahol a hotkeyt ehhez beállíthatjuk. Továbbá mert mégis parancssoros progi, ilyen esetben is az eredményt az stdout-ra nyomja, tehát az xbindkeys megfelelő sorába ekkor úgy kell beírni a programomat hogy indítson egy terminálemulátort is ideiglenesen, s abban fusson a szótárprogi. Ez is készen van.
7. Ne csak angol-magyar hanem magyar-angol viszonyban is tudjon keresni, tehát egyszerre 2 szótárfájllal is elboldoguljon. És ne keverje őket.
8. Lehessen igény esetén a szótárfájl tetszőleges rekordját kiejtési útmutatóval is bővíteni, ez azonban ne legyen kötelező minden rekordnál, csak amelyiknél van kedvünk ehhez. Mert ugye durva volna ezt kötelezően betáplálni mind a több mint 100 ezer rekordhoz. Találat esetén a progi ismerje fel hogy az egy kiejtési útmutató, azaz ne csak úgy beömlesztve legyen az angol szó mellé hanem attól elkülönítve legyen valamiképp, és a progi kilistázáskor eltérő módon jelenítse meg azt.
8. Egyáltalán, lehessen egy magyar szónak akárhány angol megfeleltetést is adni, és fordítva.
9. Az outputot szépen kiszínezve írja ki a terminálemulátorra, mert szívemnek szottya azt úgy szereti.
10. Több találat esetén megjelenítés előtt rendezze őket szépen névsorba, mert hát mégiscsak meg minden... Legyen pofája neki! Akkor is névsorban jelenjenek meg, ha a szótárfájl amit használ, nincs előrendezve névsor szerint! Ebből máris következik az újabb igénypont:
11. Tudjon rendezetlen szótárfájlból is gond nélkül dolgozni.
12. Lehessen ne csak teljes szóra keresni benne, hanem ismerje a jokerkaraktereket is. Efféle variációkat akarok:
megcsinál
megcsi*
*megcsi*
*csinálta
kötelező*biztosítás (erre például találat a "kötelező felelősségbiztosítás" és a "kötelező gépjárműbiztosítás" is.
Emellett a "?" karaktert akárhány példányban is lehessen használni a szóban, akár a fenti csillagos variációkkal vegyítve is.
Na ez is mind készen van.
13. Teljesen támogassa a magyar ékezetes betűket, egyáltalán, minden UNICODE karaktert, UTF-8 kódolással.
14. Ha az X felületen teszünk a vágólapra valami szöveget, hogy arra keressünk, ne problémázzon azon ha az értékes karakterek előtt és/vagy után van valahány whitespace is, attól még ismerje fel azt, ha amúgy a szótárfájlban benne van!

Na szóval megvan. A csatolmányba küldöttem vala róla egy képernyőképet.

Nem, nem kelletik semmi segítség, nem azért írtam a postot, just I am a vaingloriousness...

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szótárprogramok 2016 dec. 05 09:35 #2108

 • toroka
 • toroka profilkép
 • Nem elérhető
 • Adminisztrátor
 • Hozzászólások: 467
 • Köszönetek: 43
 • Karma: 9
Kellemes program lehet és elvoltál vele. :)

Mondjuk én nem értem, hogy mitől jó egy offline szótár, talán saját szótárfüzet helyett. Amúgy az én tapasztalatom, hogy az egynyelvű szótárak jobbak és abból van néhány egész jó pl. az Oxford Advanced Learner's stb.

A nyelvtanulásban a szóismeret csak az egyik és talán kisebb része a gondnak. A használat módja a bonyolultabb és ezért jobb az egynyelvű szótár, vagy ha magadnak írsz ilyet, akkor hogy lehessen egész szófordulatokat feljegyezni - ahogy én azt a papír alapú szótáraimban szoktam volt tenni.

Amúgy, ha csak nem viccből írtad, a "just I am a vaingloriousness...", akkor talán egy angol nyelvtant ellenőrző programot sem ártana írnod.
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szótárprogramok 2016 dec. 05 10:08 #2109

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 209
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Mit csodálkozol azon hogy rossz az angolságom, ha jó lenne nem is kéne tanulnom az angolt, nemde? Tanulnia valamit annak kell aki nem tökéletes még az adott diszciplinában!

Az offline program előnye épp az hogy offline. It is usable even if the internet connection isn't available. Aztán ahogy említetted is, meg én is above, bővíthető tetszésünk szerint.
Abban is biztos vagyok, ezt egy internal main tune súgja nekem, hogy egy pillantást se vetettél az előző postomba csatolt képre, különben máris kiderült volna hogy az a helyzet, miszerint ez igenis tartalmaz KIFEJEZÉSEKET IS, azokra is rá lehet keresni, sőt, ez a szolgáltatásainak lényeges eleme, tekintettel rá hogy mint írtam volt lehet használni a keresés során joker karaktereket is, ezokból a keresett szót vagy szótöredéket meglelhetjük a kifejezésekben is, amiket ekkor kilistáz! Mert abban természetesen igazad van hogy az önálló szavak tanulása nem sokat hoz „tudásilag”. Na de ezt már én, a legbölcsebbek bölcsességével bölcselkedő intelligent being is észrevettem, ezokból e fontos feature nem kell hogy a progiban nélkülöztessék.

Angol nyelvtant ellenőrző program? Az messze fogósabb ügy. Annak alapján ahogy az online programok (nem) boldogulnak a fordítással, még a Google se (amit produkál kb a vicc kategória) hát nem vágok bele. Nekem különben se az a célom hogy a gépet, hanem hogy magamat tanítsam meg a nyelvre. A gép segítsen az oké, de nem ő a lényeg.

Megjegyzem, a magyar szórenddel, nyelvtannal sincsenek tisztában az efféle programok, nemhogy az angollal. Íme:

When a dark Latvian burns...
Online translation programs can be terrible, particularly for a Hungarian!
Hungarian sentence:
Amikor elég sötét lett...
It should be: 'When it became quite dark...'
Online translation:
When a dark Latvian burns...

Szóval, azért én látok egy lehelletnyi lényeges különbséget a két eredmény közt, mert nem mindegy hogy "amikor elég sötét lett", vagy hogy "amikor egy sötét lett ég"...

Juteszembemég:
—Az én offline programom szkriptelhető, mert tud a standard inputról is adatot fogadni, s az eredményt az stdout-ra nyomja ki. Ezt hogyan érheti el valaki egy online szolgáltatással?!

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Utolsó szerkesztés: 2016 dec. 05 10:27 Írta: FossilCodger.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szótárprogramok 2016 dec. 05 10:39 #2110

 • toroka
 • toroka profilkép
 • Nem elérhető
 • Adminisztrátor
 • Hozzászólások: 467
 • Köszönetek: 43
 • Karma: 9
Te nem alszol sosem?

Nem csodálkoztam, de az élő nyelvben annyi furcsaság és nyelvtanilag helytelen szerkezet van, hogy nem kérdőjeleztem meg a mondatod helyességét ab ovo, hanem felhívtam a figyelmet, hogy a nyelvtani forma, a használt szófaj miatt szerintem helytelen - hacsak nem szándékosan így írtad.

A kifejezések alatt nem a szokásos dolgokat értem, hanem egész szófordulatokat, fél, vagy egész mondatokat szoktam feljegyezni. Sőt, amikor tanultam a nyelvet, akkor volt úgy, hogy rövidebb cikkeket kellett megtanulnunk.

Mostanában, és egyre inkább így lesz, csak akkor nincs netes elérés, ha nincs villany. Akkor viszont a számítógép használata is időkorlátos. Szóval, az alaphelyzet, hogy van net. A többi helyzetre ott vannak a papíralapú szótárak, lexikonok, vagy hátradőlsz és pihensz.

Az angol mondatszerkezet alapvetően nem túl bonyolult, a magyarét még csak meg sem közelíti.

A fordítóprogramok igazán akkor akadnak el, amikor egy kifejezésre több megfelelő válasz lehetséges. Olyankor, valamilyen rangsor alapján beteszik az elsőt, ami igen gyakran nem oda való - ld. szóhasználati problémák.

A másik, ahol elakadnak, amikor valami nagyon friss köznyelvi, vagy speciális szakszó kerül terítékre. Ilyenkor a jobbik eset ha nem fordítja le. A rosszabbik és sokszor röhejes, amikor mégis lefordítja. Ld. kabaréjelenet, rejtővonó = dugóhúzó.

Mindegy. A műved értékét semmiképpen sem csökkenti, amiket itt írtam. Használd egészséggel! A nyelvtanulásban a legfontosabb, hogy minél több módon foglalkozz a nyelvvel. TV, rádió, újság, viccek, képregények, könyvek, nyelvtan, fordítás, fogalmazás, direkt szótanulás stb. Ez utóbbi csak egy a sok közül. Amilyen irányba elkanyarodtam már nagyon nem illik ide, erre a fórumra. Szóval leálltam.
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szótárprogramok 2016 dec. 05 13:34 #2111

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 209
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Hát nézd amikor az előbbi válaszpostot írtam, itt nálam valami hajnali 3 vagy 4 óra volt. Általában olyankor valóban aludni szoktam, de most nem, mert az előző délutánt és éjjelt végigaludtam, ugyanis épp beteg vagyok. Fáj a hátam, az izmaim, a gyomrom... valami meghüléses nyavalya. Na ennyit a nyomorú életemről. Ez valóban offtopik itt, hagyjuk is.

As the proper theme is concerned: igen, gyakran helytelenül alkalmazom az angol szófajokat meg mindent. Nem szándékosan, mindössze tényleg ilyen hülye vagyok még a nyelvben, KEZDŐ. Ez van na. Nem szégyellem hogy iszonyatosan töröm a nyelvet, mert azért már arra mégis képes vagyok hogy amit akarok, azt megértessem az anyanyelvi beszélőkkel, ha szörnyű stílusban is, és ez a lényeg! Jaj de sok magyar fickó boldog lenne ekkora tudással! És én SOSEM, érted SOSEM tanultam angolt az iskolában, azaz mindezen tudást magánszorgalommal értem el! Akármilyen szar is tehát a tudásom jelenleg, erre inkább büszke lehetek! (Vagyok is...)

Amit az internetelérésről írtál, azt irrelevánsnak érzem abból a szempontból hogy nem válasz az utolsó bekezdésemre, hogy a progim szkriptelhető, ami online szótár esetén nem hiszem hogy megoldható. Vagy legalábbis rém macerás dolog volna.
További ellenérvem, hogy az online effélék okvetlenül nem olyan megjelenésűek mint azt szeretem, azaz nem parancssorosak, s ez nekem ZAVARÓ. Ez van. Ilyen tré agyam van hogy zavarja a GUI. Nem véletlen ugye az se hogy a WM-ek közül a fapados DWM-et favorizálom. A reklámok pláne zavarnak az online szótáraknál. Online efféle izé meg is szűnhet akármikor.

De nézd, ha neked más a véleményed, semmi baj, nincs harag, legfeljebb csóválom a fejemet hogy ej-ej... De nem kívánok hittérítő lenni. Nekem ez a véleményem és kész, neked meg az, oké, semmi baj. Én örülök hogy megírtam, s van nekem, s bár csak pár napja kész, de elárulom, azóta a „hatékonyságom” legalább tízszeresére nőtt! (angoltanulásban). Ezt úgy mérem hogy azonos idő alatt hány mondatot vagyok képes lefordítani, ha nem is okvetlenül nyelvtanilag helyesen a magyar->angol viszonylatban, de érthetőre.

Ha meg másnak más a véleménye, hát... De gustibus non est disputandum... Már rég tudom, hogy nem vagyok egy átlagos fickó, az ízlés terén sem...

Amit arról írtál hogy egész kifejezéseket megtanulni, meg egész mondatokat: épp azt teszem. Íme, ez egy részlet az egyik regényemből, az eleje, ehhez mit szólsz?

Breeding Humans

This story occurred more than a hundred thousand billion years ago, before the formation of our Solar system, in another Universe...

In a sense this story is about the human race, even if it is not about humans. Because now I will tell you, Dear Reader, how the race of the elves evolved. Nevertheless, please do not think of a magical, wizard-like, ethereal creature when you read the word ‘elf’. Because although in the great many years that had passed since the events referred to in this novel took place, the elves had gained mastery over magic, in the time this story is set, they had no such abilities. How could they have been capable of such a marvel, if they still weren’t able to speak!

So this novel is about the elves, but from here onwards the word “elf” will no longer be mentioned. Instead we will call them “humans”. There are two reasons for this: one is that elves are completely anthropomorphic, that is, their appearance is very human-like, or at least similar to perhaps prehistoric humans. In any case, I can assure you Dear Reader, that if you came across such an ancient elf, you would say without hesitation that it was a human.
The other reason they should be seen as “human” in this story, is that many billions of years later, humans did in fact evolve from this elf race - the humans we are now - because the human race is nothing more than a degenerated elf!

Well, let’s begin the story...

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szótárprogramok 2016 dec. 05 14:32 #2112

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 209
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Hogy kissé ontopik is legyek: a progim mérete jelenleg - a binárisé, 64 bites rendszer alatt - 133935 bájt.
Ezt amiatt írtam, mert ha valaki sokallja a méretét, annak elárulom, bizonyos értelemben egyetértek vele. Tele van egy rakás olyasmivel, amire marhára nincs szüksége. Ugyanis, az eltelt hónapok alatt kifejlesztettem egy szerintem elég robusztus és hatékony... izé... mondjuk hogy függvénykönyvtárat, osztálykönyvtárat... bár nem alkalmazok dinamikus libeket, tudom ugyan hogyan kéne de túl macerás meg különben is vannak a techikával szemben más jellegű averzióim is, szóval itt most statikusan bele van fordítva minden ami kell neki (eltekintve persze a mindenféle rendszerlibektől).
Na tehát szóval ott tartottam hogy van ez az osztálykészletem amit kifejlesztettem, ezeket használom más programjaimhoz is mint saját listázórutin az ls helyett, meg statusbar a DWM ablakkezelőhöz, meg más ilyesmik, és nyilván amikor egy konkrét progit írok, akkor nem fogok azzal szórakozni, hogy ha neki csak mondjuk 3 metódus kell a saját stringosztályomból, akkor kiirtsak a kódból minden mást, mert a többi nem kell a proginak! Bizony, belekerül a többi is a binárisba. És ez jócskán megnöveli a méretet. Szerintem bőven elég volna a fele is neki, ha minden szükségtelent kiirtanék belőle, de úgy vagyok vele hogy bánja a fene!
Mindenesetre, ezek után már ÉRTEM, miért van az hogy a legtöbb mai program mérete olyan iszonyú nagy, akkor is, ha amúgy nincs sok funkciója. Hát mert efféle előre megírt könyvtárakból vannak azok is összeszerkesztve! És emiatt tele vannak felesleges kódszemetekkel. Rutinokkal amiket sosem hívnak meg.
Akkor se sokkal jobb a helyzet azonban ha dinamikus libeket használnak. Mert lehet hogy akkor a program csak pár kilobájt, ellenben ezért azzal fizetünk hogy lesz kismillió függősége, vagy ha nem is kismillió, de ami mégis az olyan nagy mint a Qt vagy a GTK.

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.077 másodperc