Bejelentkezés

Keresés a fórumban

Kulcsszó
Telepítés (rendszer, szoftver)

TÉMA: Lfs linux magyar support létrehozása

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 30 14:02 #1533

 • Pusztito
 • Pusztito profilkép
 • Nem elérhető
 • Újonc fórumozó
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 0
Sziasztok. Arra gondoltam, csinálhatnánk lfs linux magyar közöségi oldalt. Gondolom, vannak lfs linux felhasználok akik örülnének egy magyar oldalnak.
Lenne magyar telepítési útmutató. Esetlek scripteket csere belélhetnének a felhasználok ill. külömböző ötleteket a rendszer karbantartásáról .
Van itt olyan aki szívesen látna egy ilyen oldalt? Esetleg, szívesen csatlakozna az oldal létrejötében és karbantartásában?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 31 00:46 #1534

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 203
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Szerintem az ügy reménytelen. Meg is indokolom.

1. Aki LFS-re adja a fejét, már nem kezdő linuxos. Az olyan már tud annyira angolul (vélem én) hogy legalább az írott szakszöveget tudja valamennyire, így képes az eredeti LFS BOOK elolvasására is.

2. Aki LFS-re adja a fejét, többnyire már túlvan a Gentoo-n. (Mondjuk ebben én kivétel voltam, de hozzám hasonló őrültből kevés akad). Emiatt ha nem megy valami, magától is rájön arra, hol hantolták el a döglött kutyát, vagy ha mégse, tanácsot kér az LFS fórumon. Igen, angolul.

3. Egyáltalán, becsüld meg, szerinted hány Gentoo user lehet olyan, aki magyar! Segítek, itt a legújabb szavazás a hup-ról:
hup.hu/szavazasok/20141215/hovd_2014_ked...esktop_linux_disztro
Itt eddig a Gentoo-ra 35-en szavaztak. Na most nem tagadható hogy a Gentoo eléggé szopatós disztró, és iszonyatos a híre ilyen téren, de egy fölöttébb kezdőbarát disztrónak ismeri mégis mindenki — az LFS-hez képest... Ha a Gentoo userek vannak 35-en, akkor ennek legfeljebb a tizede lehet LFS-user. (a magyarok közül). Persze biztos több van mindegyikből, mert nem mindegyik szavaz a HUP-on. Szorozzuk meg e számot tehát 3-mal. Van akkor Magyarországon mondjuk 100 Gentoo-s, és 10 LFS-es. Szerinted ennyinek érdemes megcsinálni egy ilyen projectet? És ezeknek se mindegyike találja majd meg ezt az oldalt amit csinálnál nekik. És ismétlem, ezek javarásze amúgyis az eredeti LFS-BOOK alapján nyomul majd, s a problémái java részét megoldja maga mert már tud annyit hozzá.

4. Én magam is írtam könyvet ilyesmiről, magyarul. Íme:
mek.oszk.hu/12900/12996/

Nincs egyetlen komment se hozzá a MEK oldalán, ami híven jelzi az érdektelenséget. Akik pedig mégis tudomást szereztek róla (nem LFS userek) azok annakidején rögvest csak kötekedni kezdtek hogy de miért így van írva és nem úgy, és még ez kéne bele meg az, meg minden. Azaz mindenképp csak cseszegetés lenne az eredmény belőle megint, elismerés semmi. Érdemes akkor?

5. Akadt 2 srác is a könyvem után, aki ennek hatására szeretett volna saját LFS-t létrehozni. EGYIKNEK SE SIKERÜLT. Pedig ott van beírva minden, lépésről-lépésre. De ugye mindegyik egyénieskedni kezdett, már legelső nekifutásra is. Mert ugye ő jobban tudja. Azt hiszi. Aztán nem sikerül neki, s akkor énhozzám futkosnak. És amit kérdeznek, arra nem lehet válaszolni, mert én nem ismerem az ő rendszerüket, meg hogy épp mit csesztek el. És nem is közlik a kérdésben a szükséges adatokat. Amikor meg írom nekik mi az ábra s hogy ezt így nem lehet és stb, akkor én vagyok a rohadt szemét köcsög.

Megjegyzem, nekem is csak többszöri nekifutásra sikerült az LFS. És nekem is amiatt, mert én se követtem mindenben az LFS BOOK leírását. De nem adtam fel, s végül megoldottam. ÉN MAGAM. És épp ez az értelme az egésznek, hogy közben óriási tapasztalatra és tudásra teszünk szert.

Amennyiben mégis lenne egy ilyen magyar oldal, egyetlen eredménye az lenne hogy még több pelenkás script kiddy kezdene el az LFS-re áttérni, de úgy, hogy elvárná, hogy az itteni „nagy öregek” oldják meg minden bajukat, de azután majd ők villognak hogy milyen menők, mert neki nem akármi ám a disztrójuk, hanem LFS, ami hű de milyen űbergeek, mert ahhoz érteni kell!

Na ja, érteni kell hozzá valakinek az igaz, de az nem ő maga aki használja... Hanem aki összefércelte neki...

Különben is, a Linux ökoszisztémát ismerve, ez csak úgy menne (ha egyáltalán...) hogy minden újabb LFS BOOK kiadásakor megcsináljuk magunknak az egészet, és állandóan figyeljük a fejleményeket a levlistán, a változásokat, stb. Kinek van erre ideje, energiája?! És ha valakinek nem jó a System V, hanem mégis systemd-t szeretne a rendszerébe, vagy valami akármi mást?! Ha jön egy megszállott akinek LILO kell és nem GRUB, akkor ki oldja meg a problémáját?! És aki ARM platformra akar LFS-t, azzal mi lesz?! Egyáltalán, most 32 vagy 64 bites LFS legyen a fő profilunk? Oké, mondhatjátok, miután a temporary system készen van, ez már nem számít. IGAZ. Na de épp amíg az elkészül, az az igazi nagy szopás... Vagy azt hiszed lesz energia mindkettőre?!

Szerintem ez halott ügy. magyarország kis nyelvterület, ez van, tudomásul kell venni. És a Linux felhasználók aránya még kisebb is mint más normálisabb országban lenne. Szerintem. Itt efféle geek dolgokkal csak úgy foglalkozhat az ember, ha igenis tud annyit angolul legalább írásban. Legalább passzívan, azaz megérteni az olvasott szöveget. Ez van, lehet hogy ez nem jó nekünk, lehet hogy ez nem tetszik, de széllel szembe pisilni nem lehet. Illetve lehet, csak az eredmény nem lesz kellemes...

Van egy kirtikus érdeklődőmennyiség tudod minden projectnél, ami létszám alatt egészen egyszerűen nem érdemes elkezdeni a projectet. Szerintem ez tipikusan ilyen. Örülnék ha nem lenne ebben igazam, de attól tartok hogy igenis igazam van illetve lesz, ha belekezdesz mégis.

És aki egyszer megcsinálta az LFS-t, az se biztos hogy fogja akarni többet. Mert a tanulás a lényege ennek, s egyszer már megtanulta amit kellett ugye.

Ez az én véleményem, de ha valakinek más, érdekelne azért, ki hogy látja.

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 31 01:49 #1535

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 203
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Sőt, folytatom, elárulok egy ocsmány titkot magamról: Lehet, hogy legközelebb már én se LFS-t fogok használni... Úgy vagyok vele, hogy észrevettem, sajnos engem csak az érdekel igazán, amit még NEM tudok. Az újat felfedezés vágya hajt... Azaz: lehetséges, bár még nem teljesen biztos, hogy a legközelebbi disztró amit majd felrakok magamnak (ha e mostani már nagyon vén lesz) az esetleg nem LFS lesz, hanem mondjuk Gentoo. Sőt, még az is lehet hogy Lubuntu... Persze ha Lubuntu lesz mondjuk, akkor is az lesz, hogy a legelső dolgomként felrakom rá a DWM ablakkezelőt ami a kedvencem, úgy beállítva az egész mindenséget, hogy a startx paranccsal induljon. Aztán legyalulok róla mindent ami nekem nem kell, bár a lubiban szerencsére olyan nagyon sok minden nincs is ilyen. És ezek után könnyű az életem ha telepíteni akarok valamit, mert nem kell szórakoznom a függőségekkel, legfeljebb egészen sepciális esetekben. Amennyiben meg mégis valami egészen exravagáns programot akarok telepíteni kíváncsiságból, valami pre-alfa vacakot amit a git-ből töltök le mondjuk, még mindig megcsinálhatom hogy valami külön könyvtárba telepítem gobolinux szerűen, hiszen már tudom jól az LFS-nek hála, miket kell átvariálgatnom a prefixeknél a configure szkriptben vagy a Makefile-ben.

Sajnos tényleg olyan elcseszett agyam van, hogy csak az érdekel amit még NEM tudok. Ott van példánakokáért a programnyelvem. Már remekül működik meg minden, innen könnyen fejleszthetném tovább... De már az se érdekel. Ellenben újra fogom kezdeni nemsokára, mert már vannak egészen más, sokkal jobb ötleteim, de nem írom le ide, mert még valaki lenyúlná őket előlem.

Na és ez annyiból nem offtopik, hogy élek a gyanúval, aki LFS-t akar csinálni, és van is benne annyi kitartás hogy végigcsinálja, az maga is efféle agyberendezéssel terhelt lehet. Elképzelhető hogy 2 vagy 3 LFS-en is átrágja magát, de aztán abbahagyja és valami másba kezd, mert EZT már tudja!

Pláne ha akkora a gépe hogy megengedheti magának, hogy a rendszere ne valami minimáldisztró legyen. Én megtehetem, mert 16 giga RAM dübörög benne, és i7 proci. De manapság már egy igazi geek fazonnak még magyar viszonyok közt is van általában 4 giga RAM-ja, sőt azt hiszem a 8 se ritkaság, s így már az LFS-nek tényleg csak a tanulás a jelentősége, nem mint az ősidőkben, amikor valóban fontos volt minden kilobájt megspórolása.

Tehát nem, nem hiszem hogy egy efféle projectre nagy lenne az érdeklődés. Ezt tulajdonképpen én is sajnálom, ennek ellenére azonban ezzel kapocsolatban abszolút pesszimista vagyok.

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 31 03:58 #1536

 • toroka
 • toroka profilkép
 • Nem elérhető
 • Adminisztrátor
 • Hozzászólások: 449
 • Köszönetek: 43
 • Karma: 8
Pusztito!

Ne hagyd magad lebeszélni! Az operációs rendszerek telepítésénél nyiss egy új témát az LFS-ről és vess föl valamilyen kérdést. Akkor majd kiderül, hogy mekkora az érdeklődés a téma iránt.
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 31 04:49 #1537

 • FossilCodger
 • FossilCodger profilkép
 • Nem elérhető
 • Arany fokozatú fórumozó
 • Hozzászólások: 203
 • Köszönetek: 6
 • Karma: 0
Látom hogy te drukkolsz az ötletnek, toroka. Nos, alapvetően én is, csak én nem keverem össze a reményeimet azzal, amit realitásnak tartok.

De mondom, ne legyen igazam...

Programming is like using toilets; you can't say you are done until paperwork's finished!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lfs linux magyar support létrehozása 2014 dec. 31 10:45 #1538

 • Pusztito
 • Pusztito profilkép
 • Nem elérhető
 • Újonc fórumozó
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 0
Tudom, hogy elég kevés az lfs linux felhasználók.
1. Aki LFS-re adja a fejét, már nem kezdő linuxos. Az olyan már tud annyira angolul (vélem én) hogy legalább az írott szakszöveget tudja valamennyire, így képes az eredeti LFS BOOK elolvasására is.
Ebbe van valami, de én kivétel vagyok. Az angol nyelvtudásom, szinte egyenlő a nullával (ha nem vesszük figyelembe pár alap szót pl yes no ). Bár vagy 10 éve megrögzött linux-os vagyok.
Én magam is írtam könyvet ilyesmiről, magyarul. Íme:
Igen tudom. Már olvasgattam.
Akadt 2 srác is a könyvem után, aki ennek hatására szeretett volna saját LFS-t létrehozni. EGYIKNEK SE SIKERÜLT.

Ez mindig benne van a pakliba. Mindig is voltak és lesznek olyanok akik feladják, ledúrogják, fikáznak azokat a distrokat amivel nem boldogulnak. Szerintem, ti is sokszor látatok ilyent. Erre csak ezt az idézetet tudom mondani. "Linux felhasználó barát csak megválogatja kivel barátkozik."
Egyáltalán, most 32 vagy 64 bites LFS legyen a fő profilunk?
Mind a kettőt leforgattam már. Jelenleg, a multilib változatot szeretném majd ráhegeszteni a gépemre.
A kérdésedre a válasz: 32 bites (ez csak az én véleményem).
És aki egyszer megcsinálta az LFS-t, az se biztos hogy fogja akarni többet. Mert a tanulás a lényege ennek, s egyszer már megtanulta amit kellett ugye.

Igaz, ha csak tanulás céljából kínlódott, az úgy is visszatér egy másik distrora. Viszont, van olyan akinek megtetszett az "alkotása" és használja. (Nem hinném hogy ezzel így én lennék az egyedüli) :P

Szerintem, a kevés magyar lfs rendszer használó szívesen osztaná meg egymás között a tapasztalatát esetleg különböző script-et amit készített a rendszeréhez. Nem tartom kizártnak, magyar leírás idővel, vonz még lfs felhasználókat. Talán egy kis hazai közösség lelkesíteni fog másokat is.
Utolsó szerkesztés: 2014 dec. 31 11:07 Írta: Pusztito.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.098 másodperc