Bejelentkezés

Keresés a fórumban

Kulcsszó
Hálózatok

TÉMA: Iomega iconnect NAS

Iomega iconnect NAS 2017 márc. 21 19:40 #2167

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
Szóval, van egy kis gondom. A fent említett NAS-t próbálom már egy-két hete beüzemelni, sikertelenül. A probléma megértéséhez leírom a hálózatom fölállását.

Van egy kábelmodem-router 192.168.0.1), amihez csatlakozik kábelen két asztali gép és egy wifi router (192.168.1.254) A wifi router-hez kapcsolva kábelen egy mediacenter és egy erősítő (netrádió).

Először úgy terveztem, hogy a wifi router-hez kapcsolom a NAS-t, de bő egy hét vacakolás után feladtam. képtelenség elérni onnan a NAS-t. (Nagy sokára derült ki, hogy a hálózatban, ahova csatlakozik, csak egy DHCP lehet). Hiába kapcsoltam ki a wifi routeren a DHCP-t, továbbra sem lehetett elérni a NAS-t. (Ja, és előtte azért szívtam, mert nem állítottam be néhány portot - 80, 443, 20 és 21 - a kábelmodem-router-en). A wifi router-en nem tudtam kitalálni, hogyan kell a portforward-ot megoldani.

Amikor a kábelmodemre raktam a NAS-t, az asztali géppel láttam (vezérlőpult), csak nem tudtam csatolni - azt hiszem jelszógond lehetett. Erre majd esetleg később visszatérnék.

Szóval, TP-LINK WR740N a router. Az előbb még elértem wifin a kábelmodemre rakott NAS vezérlőpultját, de mostanra már elveszett.

Az első kérdésem:
a wifi routeren hogyan kell beállítani a portokat?

Ahol próbálom: Beállítások -> Forwarding -> Virtual Server -> Add New. A kitöltendő mezők:
Service port - gondolom ezt és esetleg a következőt
Internal Port - amiket 80, 443, 20, 21-re állítani.
Ekkor olyan változó jön, amivel nem tudok mit kezdeni: IP Address (a leírás szerint annak a gépnek a címe, ami a szervizalkalmazást futtatja. Akár a kábelmodem, akár a NAS címét adom meg, vagy a laptopét a válasz:
"Error code: 14007
Error: The ports of the remote web management and the virtual server are conflicted."

Egyelőre ennyi. Van ötletetek?
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iomega iconnect NAS 2017 márc. 22 11:23 #2168

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
Válaszolok magamnak - illetve állapot frissítése.

Nagy nehezen sikerült felismertetni, hogy mit csináltam másképpen nem tudom. (Talán a NAS kezelő felületén a hálózati elérés protokollját sikerült elállítani korábban és most visszaállítottam samba-ra. De ez csak okoskodás.) Pontosabban próbáltam az eszközön egy full reset-et, ami ugyan nem sikerült, mert a beállításaimat megtartotta, de utána az vinyót felismerte.

Ekkor próbaképpen rákötöttem közvetlenül az egyetlen windowsos gépemre és megnéztem a hozzá adott kezelő programmal. Nem mentem vele sokra. Utána böngészővel beléptem a beállító felületére. És ott voltak a partícióim - persze van még egy USB kütyű is rajta, amit eddig látott, most már nem látja. Mindjárt leveszem és újra bedugom. A Beállítások -> Eszközök résznél nem lehetett felismertetni, de a fájlkezelőben a Hálózat lenyíló menüjében tudtam csatolni egyenként a partíciókat. Ez tehát már megvolt.

A laptopról, Linux alatt továbbra sem értem el a NAS-t. Vezérlőpult -> Hálózati fájlmegosztás -> Windows(R) megosztások beállítása (samba) -> Kiszolgálók keresése semmit sem ad vissza. Illetve, Krusader-rel felhasználóként nem tudtam csatolni (Eszközök -> Új hálózati kapcsolat - smb és a cím), de a Krusader root-ban ugyanez működött. Egyet csatoltam, erre a másik kettőt is a helyre rakja. Ez elég fura, de legalább működik. A PCLOS Vezérlőpult továbbra sem látja. (Az asztali gépnél nincs ilyen gond, ott látta.)

Szóval, talán meg van oldva a probléma, de még más laptoppal is megpróbálom.
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iomega iconnect NAS 2017 márc. 23 20:36 #2169

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
További finomítások - hátha másnak is hasznára válik valamikor.

1. Az asztali gépen minden rendesen működik (a Vezérlőpult felismerte a NAS-t; csatolta; az fstab-ban elkészítette a bejegyzéseket, így újraindításkor csatolja).
2. Laptop - a wifi-routeren lóg - a vezérlőpultban nem tudja kezelni, mert nem látja a NAS-t. Krusader root - Eszközök -> Új hálózati kapcsolat -> smb://cím és csatolja. Normál user nem tudta csatolni. Amikor a Synaptic-kal telepítettem a Samba kliens mellé a szervert is, onnantól tudtam user-ként is csatolni a NAS-t.

Egyelőre ennyi.
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iomega iconnect NAS 2017 ápr. 11 14:57 #2187

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
Akkor a következő fejezet:
1. PCLinuxOS alatt sikerült mindent megoldanom. Az fstab-ba beszerkesztettem a hálózati könyvtárak csatolását. A sok variálás után már az sem tudom, hogy boot után automatikusan csatolja-e vagy sem, de
mount -a
után a helyükre kerülnek teljes eléréssel.

Ugyanezt Kubuntu alatt nem tudom megcsinálni. Telepítettem a samba fájlokat. A smb4k látja a NAS-t, de képtelen vagyok csatolni. Csak konzolról tudom csatolni a könyvtárakat egyenként:
mount -t cifs -o username=toroka //192.168.0.13/USB_xxxx /mnt/USB_xxxx
Utána, már az smb4k is látja, kezeli. Krusader-ből tudom csatolni, de akkor nem az mnt-be, hanem egy külön ablakba rakja őket. Igaz, elegendő az IP-cím és a felhasználónév-jelszó, a könyvtárakat automatikusan kezeli.

PCLOS alatt az fstab-ba ezt írtam bele:

# Hálózati eszközök :
//iconnect/USB_xxx1 /mnt/USB_xxx1 cifs credentials=/home/toroka/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
//iconnect/USB_xxx2 /mnt/USB_xxx2 cifs credentials=/home/toroka/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
//iconnect/USB_xxx3 /mnt/USB_xxx3 cifs credentials=/home/toroka/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
Ugyanez nem működik Kubuntu-nál. (Az .smbcredentials az ide tartozó home-ba is bemásoltam.)

Hogyan tovább?
Török Á.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iomega iconnect NAS 2017 ápr. 11 15:36 #2188

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
Találtam egy elég hosszú párbeszédet a témában.

Tartalma és tanulságok:

1. meg kell győződni, hogy a szükséges samba csomagok telepítve annak-e (cifs és smbclient különösen);

2. fontos parancsok
smbtree
nmblookup -R -U <<IP-cím>> ....
(eszköznév)
smbclient -L ..... (eszköznév)
mount -t cifs //eszköz IP,vagy név/könyvtár /mnt/csatolás_helye -o ....(további opciók)
cat /etc/hosts (ellenőrzésképpen)

3. legfontosabb fájl /etc/samba/smb.conf - szerkeszthető kézzel, de a SUSE vezérlőpultja szépen kezeli. Fontos megnézni a == Share definitions == résznél a [homes] -ot (ha megosztod és az esetleg megosztott meghatót [Eszköznév: pl. Hitachi külső]. Ezen belül a browsable, writable - yes, valid user.

Nálam az fstab-ban a következő csatolja könyvtárakat boot-kor:
//192.168.0.13/USB_xxx /mnt/USB_xxx cifs credentials=/home/toroka/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0

A név (iconncet) helyett az IP-cím vált be.

Viszont érdemes körültekintőnek lenni, mert fél napom ment rá, mire rájöttem , hogy az egyik partíciót azért nem csatolja, mert más nevet használok a mount-ban, mint ami az igazi.

A következő lépés - a lényeg -, hogy másik hálózatból (WIFI), másik munkacsoportból elérjem, illetve annak beállításai.
Török Á.
Utolsó szerkesztés: 2017 ápr. 12 09:01 Írta: toroka.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iomega iconnect NAS 2017 nov. 20 14:58 #2268

  • toroka
  • toroka profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 446
  • Köszönetek: 43
  • Karma: 8
Szóval, internetszolgáltatót váltottam és át kellett alakítanom a rendszeremet. Azóta - egészen mostanáig - nem értem el a hálózati meghajtómat. Furcsa módon, amikor a Krusader-ből Eszközök -> Új kapcsolat samba-val csatoltam, akkor minden rendben volt, de az fstab-ba beírt paraméterekkel és mount paranccsal nem sikerült.

A válasz:
mount error(112): Host is down
hibajelzést adott, ami nem igaz, mert minden fut. Átnéztem egy csomó honlapot ez ügyben, végül a PCLOS fórumán találtam meg a választ.
mount error(112): Host is down

Szóval, a kernel frissítésével a samba szervere és kliense között verziókülönbség keletkezett. A mount parancshoz hozzá kellett adni egy verziót meghatározó opciót: "vers=1.0".

Szóval kb. 1,5 napom ment rá, mire kibogoztam a dolgot. Nem tudom ki az oka, de vesse ki a föld magából! :angry:

Szóval a mount parancsom most így néz ki:
//IP_CÍM/KÖNYVTÁR /mnt/KÖNYVTÁR cifs vers=1.0,sec=ntlm,credentials=/a_kulcsfájl_címe,iocharset=utf8 0 0

Hátha valaki szintén befut ebbe a csapdába.
Török Á.
Utolsó szerkesztés: 2017 nov. 20 14:59 Írta: toroka.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.147 másodperc